F
ERM is een ambachtelijke Gentse Kombucha brouwerij opgericht in 2017 en geleid door 3 ferme gasten: Wouter, Pascal & Kester.

“Met Ferm willen we een gezond alternatief voor gesuikerde frisdranken en alcoholische dranken aanbieden. Kombuchathee zit boordevol probiotica, vitamines, gezonde zuren & antioxidanten en bevat van nature weinig cafeïne, suiker & calorieën. Gezonde drankjes zijn bij ons een plezier en geen straf. En dat maakt ons zo FERM!”
KOMBUCHA, WAT IS DAT?!
Kombucha ontstond zo’n 2000 jaar geleden in het Verre Oosten, daar beter bekend als het onsterfelijkheidsdrankje. Kombucha ontstaat door fermentatie.
Het wordt gemaakt van groene en zwarte thee, water, suiker en een kombuchazwam. Die zwam bestaat uit verschillende bacteriën en gisten die samen een fijn weefsel vormen. De zwam is een organisme op zich, het produceert allerlei stoffen en wordt gevoed door suiker. De zwam ‘eet’ de suiker op tijdens het fermentatieproces en zet dit om in gezonde zuren, enzymen en vitamines. Uiteindelijk blijft van de hoeveelheid suiker die is toegevoegd weinig over in het uiteindelijke drankje. Door dit proces krijgt kombucha een licht zurige smaak.
